Als stagiair op baan met een snoepadviseur: 5 sales-tips die me bijblijven

maandag 29 april 2019
Image title
Het is een fantastische ervaring om als stagiair bij Ameel Candy World ook eens met een adviseur op baan mee te gaan! Meer zelfs, het is een absolute must. Er is geen betere manier om de klanten van Ameel Candy World te leren kennen en te begrijpen. We doorkruisten Hulste, Stasegem, Vichte en Waregem. Ik ontmoette verschillende klanten: één voor één experts in hun vak!

Deze 5 salestips die je als snoepadviseur in wording zeker moet weten, zijn me bijgebleven:


1. Probeer de klant te begrijpen en denk mee met zijn zaak 


Onze snoepadviseurs moeten hun klant begrijpen en mee denken met hen. Er is een heel groot verschil tussen de verschillende types van zaken. Het assortiment in een bakkerij is helemaal anders dan het assortiment in een tankstation of een voedingswinkel. Dit komt doordat de klanten van onze klant elk eigen verlangens hebben. Het is heel belangrijk om hier inzicht in te verwerven.

Bepaalde type producten zijn dan weer meer of minder geschikt voor een bepaalde zaak. Sommige klanten zijn eerder afwachtend, daarom is het als snoepadviseur dan ook noodzakelijk om de klant de juiste producten voor te stellen en zo de klant zijn vertrouwen te winnen.

Image title

2. Gedraag u als een sociale kameleon


Professionaliteit is één van de belangrijkste competenties waarover een adviseur moet beschikken. Hij moet zich constant in elk winkelpunt kunnen aanpassen. Wat wil de klant? Waar hecht de klant belang aan? Als adviseur moet u uw producten door en door kennen en uw productvoorstellen aanpassen in functie van de klant.

Image title

3. Producten pushen heeft het omgekeerde effect


Onze klanten appreciëren de professionaliteit van onze adviseur. De juiste producten aanbevelen heeft veel meer nut voor zowel onze klant als onze adviseur. Onze adviseur krijgt het vertrouwen van zijn klant. Deze klant is dan dubbel zo tevreden wanneer het aanbevolen product in de smaak valt bij zijn/haar klanten.

Productstaaltjes zijn ideaal om onze klanten te laten kennismaken met de nieuwigheden in ons assortiment. Zo kan onze klant het product onmiddellijk beoordelen en uittesten.

Image title

4. Zorg ervoor dat de klant zich kan onderscheiden


Hoe kunnen onze klanten hun klanten nu met iets attractief benaderen zodat deze eindklant speciaal daarvoor naar zijn winkel komt? De adviseur moet ervoor zorgen dat hij naast de gekende producten en nieuwigheden van de drank en snoepfabrikanten zijn klant eveneens een assortiment aanbiedt waarmee de klant zich kan onderscheiden. Dit moet gebeuren met artikels die van hoge kwaliteit zijn en die niet in elke winkel op elke hoek van elke straat te vinden zijn of aangeboden worden. Deze producten moeten er voor zorgen dat de klanten van onze klant aangetrokken worden naar de winkel van onze klant.

Als klant krijgt men heel wat nieuwe inzichten door te experimenteren met aangeboden displays en het plaatsen van de juiste producten op de juiste plaats op het juiste moment. Hier zijn enkele voorbeelden om dit beter te duiden:
  • Door bepaalde producten tijdelijk dichter bij de ingang of aan de kassa te plaatsen kan de verkoop een enorme boost krijgen.
  • Met het mooie zomerweer in aantocht kan het interessant zijn om frisse drankjes, BBQ-producten en andere versnaperingen vooraan in de winkel te plaatsen!

Image title

5. De verkoop begint pas nadat de klant zijn bestelling geplaatst heeft


Het noteren van een bestelling voor de klant daagt onze verkopers niet echt uit. Echt verkopen(beter gezegd “adviseren”) begint pas wanneer de klant nog niet goed weet wat hij zal kopen. De adviseur kan dan vanuit zijn ervaring en professionaliteit producten gaan aanbevelen aan de klant. Dit kan het beste wanneer de adviseur weet wat zijn klant wil en wie zijn doelpubliek is.

Het persoonlijke advies van de adviseur naar elke klant afzonderlijk is een echte toegevoegde waarde voor die klant. De vertegenwoordiger zou er moeten voor zorgen dat hij producten aanraadt waarvan hij weet dat de kans zeer groot is dat deze vlot zullen verkopen bij het doelpubliek van onze klant.

Een snoepadviseur moet dus uitpakken met alle troeven van het product én van zichzelf als expert! Hij kan zich namelijk niet veroorloven om verschillende keren artikels aan te raden die keer op keer zouden blijven staan in de rekken van de klant! Zoals eerder gesteld moet hij zelf denken in plaats van de klant. Dit betekent dus niet alleen aanraden maar eigenaardig genoeg soms eens afraden of afremmen!!

Image title

Laden
Laden