Een wereld van smaken: Astra-snoepspecialist aan het woord!

vrijdag 3 mei 2019
Image title

Alleen maar proeven met uw mond? Helemaal mis! Proeven doet u eigenlijk op 4 manieren. In een bedrijfsbezoek aan Astra Sweets vertelde Michel Vervoort (Research & Development specialist) ons verkoopteam er alles over!

Image title

Wie is Astra Sweets?

Astra Sweets was eigenlijk eerst een peperkoekfabriek. Hun corebusiness was peperkoek, met daarnaast een klein snoepassortiment. In 1987 werd de fabriek overgenomen door de groep Vanherpe en omgedoopt tot Astra Sweets. Ondertussen is Astra Sweets de grootste snoepproducent van België!

Astra Sweets is de naam van de fabrikant en heeft als belangrijkste merk Frisia waaronder wij ons snoepgoed naar de gespecialiseerde winkels aanbieden. De snoepfabrikant onderscheidt zich door een ruim assortiment van kwalitatief snoepgoed aan te bieden.

Proeven doet u niet enkel met uw mond


Proeven hoe doet u dat? Iedereen is er van overtuigd: met onze mond. Fout! Ook onze andere zintuigen kunnen onze smaak beïnvloeden. Dit werd bewezen aan de hand van 4 smaaktestjes:

1. Proeven met uw mond, piece of cake

Iedereen kent wel de 4 basissmaken: zoet, zout, zuur en bitter. Hoe komt het dat we deze smaken waarnemen?

De smaaktest bestond uit 3 zakjes met snoep. Uit elk zakje werd een snoepje opgegeten. Iedereen kon raden welke smaak het was. De smaken worden waargenomen door de verschillende smaakpapillen op onze tong.

Op het puntje van de tong wordt het zoete waargenomen. Vooraan aan de zijkant proeft u de zoute smaken. Het zure komt dan weer tot uiting door de smaakpapillen achteraan langs de zijkant. Helemaal achteraan in het midden van de tong proeft u de bittere smaak.

Image title


2. Proeven met uw neus, heel opmerkelijk

Onze geur kan een grote invloed hebben op wat we smaken. Al sinds de oertijd ruiken mensen aan eten vooraleer ze gaan proeven. Zo bepalen ze of het lekker is of niet!

Tijdens de tweede smaaktest werd dit principe snel duidelijk. Wanneer u een bananensnoepje proeft met de neus dichtgeknepen kan u niet onmiddellijk een bepaalde smaak waarnemen.

Laat nu even uw neus los? Inderdaad! De bananensmaak komt langzaam tot uiting.

Mensen die geen geur kunnen waarnemen, smaken ook niets. Stel het zelf maar even voor: u bent erg verkouden. Het eten zal u veel minder smaken omdat uw smaak sterk verminderd is.

Image title

Image title

3. Proeven met uw ogen, volledig mis

Ook ogen kunnen misleiden tijdens het proeven. We zien een rood gekleurd snoepje en denken automatisch aan de smaak van rode vruchten of een ander rood fruit.

Wie had kunnen raden dat het snoepje eigenlijk een ananassmaak heeft? 

Ook de omgekeerde smaaktest toont hetzelfde resultaat. We zien een geel gekleurd snoepje en denken aan ananas-, perzik- of bananensmaak. Helemaal mis! Het gele snoepje had een kersensmaak.

Door de kleur maken we automatisch associaties die ons compleet misleiden!



4. Proeven in een bepaalde stemming, 

Palmbomen, strand, cocktails, exotische muziek, … Helemaal ondergedompeld in een exotische sfeer? De lychee- en passievruchtsmaak worden hier echt gewaardeerd.

Met winterbeelden en een kil deuntje hadden passievrucht en lychee minder aangenaam gesmaakt.

U heeft het zeker al meegemaakt. U bent op reis in het Zuiden en drinkt daar een heerlijk glas wijn. U vond de wijn zo lekker dat u beslist om een voorraad mee te nemen naar huis. Wanneer u thuis opnieuw van de wijn drinkt kan uw mening over de wijn helemaal anders zijn! 



En u? Laat u zich misleiden door uw zintuigen? 

Naast de unieke presentatie rond smaakbeleving kregen we een rondleiding doorheen de Astra-fabriek. Ons team was er helemaal klaar voor!

Image titleImage title


Laden
Laden