SWEET-SWITCH® en Balance: 6 vragen voor 2 suikervrije chocolade-experts

woensdag 20 mei 2020
Image title
De suikervrije markt groeit jaarlijks met meer dan 20%. Ook suikervrije chocolade is booming. Koen Klingele en Sven Algoet mogen gerust pioniers genoemd worden met hun chocolademerken Balance en SWEET-SWITCH®. In een dubbelinterview met deze twee Vlaamse ondernemers komen we er alles over te weten.

Image title
(Links: Sven Algoet, eigenaar van SWEET-SWITCH® samen met Annelies Noë, communication officer)
(Rechts: Koen Klingele, oprichter Balance en Chocolates from Heaven samen met Eline Blanchaert sales & HR director)

Jullie vervangen suiker met zoetstoffen. wat zijn die zoetstoffen precies?

Sven Algoet, oprichter SWEET-SWITCH®: “Bij SWEET-SWITCH® maken we gebruik van Stevia en Erythritol. Wij zijn dan ook de enige leverancier van Ameel Candy World die chocolade tabletten aanbiedt die met Stevia en Erythritol gezoet zijn. Het is dan ook duidelijk dat dit het beste alternatief op de markt is."

"Bovendien zijn Stevia en Erythritol de enige zoetstoffen die door volgers van het Keto dieet aanvaard worden, net omdat ze de bloedsuikerspiegel niet beïnvloeden.”

Koen Klingele, oprichter Balance: “Wij maken bij Balance enerzijds gebruik van Stevia en anderzijds van Maltitol. Daarnaast zijn wij de enige in België die chocolade hebben zonder zoetstoffen. Deze werden vervangen door vezels van de Cichoreiwortel. De chocolade smaakt heerlijk smeuïg en geeft een verzadigd gevoel door de aanwezigheid van de vezels.”

Image title

Jullie gebruiken zoetstoffen als alternatief, maar zijn ze wel gezond?

Koen Klingele: “Onze 100% Cichoreiwortel chocoladerepen bevatten geen zoetstoffen. Dat maakt deze repen heel uniek in België en in de hele wereld. De vezels zorgen voor een heerlijke zoete en smeuïge smaak, zodat de repen 100% goed zijn voor het lichaam."

"Daarnaast hebben we ook onze chocoladerepen met Stevia en Maltitol die nog steeds beter zijn dan zoetstoffen zoals aspartaam. Aspartaam is een chemische zoetstof dat men kan terugvinden in Coca-Cola Light. Stevia is bijvoorbeeld een calorievrije suikervervanger en zo een goede zoetstof voor mensen die willen afvallen of een gezond gewicht willen behouden.”

Sven Algoet: “SWEET-SWITCH® gebruikt Stevia met een zuiverheid van 98,5%, het hoogst beschikbare, waardoor er géén smaakverschil is met standaard producten. Zoetstoffen worden uitermate streng gecontroleerd door de Europese Unie en alle gebruikte zoetstoffen zijn dan ook gezond. Maar Stevia en Erythritol zijn nog beter voor het lichaam dan andere omdat ze een glycemische index van 0 hebben.” 

Image title


Hoe kan je als winkelier de consument overtuigen om voor suikervrije producten te kiezen?

Koen Klingele: “Je moet de consumenten vooral overtuigen door de vele voordelen aan hen duidelijk te maken want er zijn er heel wat. Het is onder andere beter voor de gezondheid. Door minder suiker te eten krijg je veel meer energie. Je bloedsuikerspiegel blijft beter in balans waardoor je geen last meer hebt van after-diner dipjes. Zelf zonder dat je een dieet hoeft te volgen, kan je geleidelijk afvallen en je hoeft geen honger te lijden."

"Wat ook positief is, is dat de smaakbeleving aanzienlijk verbetert. Je wordt ook nog eens minder snel ziek, zoals diabetes type 2. Het is beter voor je huid en zorgt voor minder haaruitval. Last but not least geeft het je een betere gemoedstoestand. Alleen maar voordelen dus”, aldus Koen Klingele."

Image title

Suikervrije zoetwaren smaken net iets anders: hoe counter je dit? 

Sven Algoet: "SWEET-SWITCH gebruikt zoals eerder aangehaald enkel de 98,5% pure Stevia, wat ervoor zorgt dat er géén smaakverschil meer is tussen een conventioneel product en het gezondere alternatief", aldus Sven Algoet.

Koen Klingele: “Bij Balance proberen we de smaak van de chocolade zo goed als gelijk te maken aan de smaak van gewone chocolade. Het enige wat wij hiervoor moeten doen is de mensen laten proeven van onze chocolade. Hierdoor zijn ze onmiddellijk overtuigd van de heerlijke, echte chocoladesmaak.”

Image title

Merk je dat mensen die starten met suikervrije producten bij deze producten blijven?

Koen Klingele: “Zeker en vast. Vanaf dat ze het éénmaal geproefd hebben én weten dat er geen suiker in zit, is de beslissing snel gemaakt. We merken dat meer en meer consumenten op zoek zijn naar alternatieven van chocolade en dit graag met minder suiker.”

Sven Algoet: “De markt van suikervrij groeit elk jaar meer dan 20%. Mensen die dit type producten kopen, doen dit enerzijds om van de nadelen van suiker af te raken: géén verslaving meer, betere slaap, beter gewicht, er beter uitzien, … maar ook vanuit een overtuiging dat suiker slecht is. De groep overtuigde consument groeit dagelijks."

"Vanuit SWEET-SWITCH® zijn we er ook van overtuigd dat het percentage suikervrije en suikerarme producten binnen 10 jaar ongeveer de helft van de confiserieverkoop zal uitmaken. Net zoals Coca-Cola Light & Coca-Cola Zero op vandaag reeds groter zijn in volume dan de reguliere versie.” 

Image title(Koen Klingele, oprichter en producent van Balance bij één van de productielijnen.
Nog elke dag, na 25 jaar, staat hij zelf in de productie.)

Zijn er belangrijke zaken die veel winkeliers niet weten maar wel moeten weten over de suikervrije producten van SWEET-SWITCH® en Balance?

Sven Algoet: “SWEET-SWITCH® is Europees marktleider in suikervrije producten met het ruimste assortiment voor elk moment van de dag. Dus als je een assortiment wil opbouwen, dan kun je dat het beste doen door de sterkte van 1 assortiment uit te spelen. Zo kun je bij SWEET-SWITCH® zowel hazelnootpasta, confituur, snoepjes, koekjes, chocolade, cereal bars alsook artikelen voor Sint & Kerst vinden.”

"SWEET-SWITCH® heeft trouwens maar 1 focus en doet enkel suikervrij, dus als je een suikervrij alternatief zoekt, dan ga je vanzelfsprekend best bij de specialist langs die in 1 keer alle noden van de markt kan invullen en die permanente innovatie brengt."

"Belangrijk pluspunt is ook dat SWEET-SWITCH® met géén enkele andere groothandel binnen het kanaal confiserie samenwerkt, waardoor de adviseurs van Ameel Candy World met het SWEET-SWITCH® assortiment een uniek verhaal kunnen brengen.”

Image title

Koen Klingele: “25 jaar geleden begon ik in mijn keuken met het maken van suikervrije chocolade als eerste in België. Toen was de zoetstof Maltitol nog in zijn beginfase. De sterkte van mijn bedrijf ligt erin dat ik als bijna enige in België nog steeds zelf de chocolade produceer én nog elke dag toekijk hoe de productie van de chocolade loopt."

"Na 25 jaar zijn wij nog steeds de koploper in de productie van chocolade met verschillende zoetstoffen. Ons assortiment bestaat uit repen, tabletten, chocopasta, confituur, pralines en verschillende koekjes met chocolade. Daarnaast hebben we een volledig seizoensassortiment. Met onze drie verschillende soorten (Maltitol/Stevia/Cichoreiwortel) hebben wij voor elke winkelier wel een bepaald gamma dat hen kan aanspreken”, aldus Koen Klingele."

Image title
                                                                                                                                                                                     

Zoetstoffen in detail: wat zijn ze precies?

Zoetstoffen vervangen de zoete smaak van suiker. Echter niet alle zoetstoffen zijn dezelfde en worden niet op dezelfde manier gemaakt. Een goeie evaluatie zou kunnen zijn te kijken naar de glycemische index. Dit geeft aan hoeveel invloed de zoetstof heeft op onze suikerspiegel. Tafelsuiker heeft bijvoorbeeld een glycemische index van 70 en die van Glucose is 100!

Stevia, Erythirol en Mannitol hebben allen een glycemische index van 0. Sorbitol en Isomalt zijn zoetstoffen met een glycemische index van 9 terwijl die van Maltitol 34 bedraagt.

De meest gezonde is de plantaardige zoetstof Stevia. Hoewel de glycemische index 0 is, is de zoetstof toch tot 300 keer zoeter dan gewone tafelsuiker. Dit zorgt ervoor dat er slechts een kleine hoeveelheid Stevia nodig is om een heerlijke zoete smaak aan een product te geven. Daarnaast heeft de zoetstof Erythirol ook een glycemische index van 0. Zij vormen dus de gezondste zoetstoffen.


Image title

Laden
Laden